Stečajna trakavica kultne Name ide kraju

Bez autora
Jan 10 2024

Slavna zagrebačka robna kuća, Nama, odlazi u povijest. Do rujna mora biti donesena odluka o prodaji dviju vrlo atraktivnih nekretnina procijenjenih na 40 milijuna eura, čime bi napokon završila dugogodišnja stečajna agonija naše najstarije trgovačke kuće.

Zainteresiranih za bivše zgrade Name na početku Ilice i na Kvaternikovu trgu sasvim će sigurno biti, no još se ne zna za što će se iskoristiti.

Nakon 23 godine duga, stečajna trakavica kultne Name ide kraju. Croatia osiguranje, jedan od 300-tinjak vjerovnika izborilo je odluku Trgovačkog suda za prodaju dviju preostalih robnih kuća kako bi se namirili golemi dugovi. Kupci su razočarani.

Nama u srcu Zagreba i nakon 142 godine baštini tradiciju starih bečkih trgovaca. Bila je to kuća Kastner-Öhler, zatim Narodni magazin i onda NAMA - trgovački simbol metropole, koja unatoč stečajnoj agoniji posluje i zapošljava 300 djelatnika. 

Atraktivne nekretnine

Nama trenutno nije spremna za prodaju. Nema nove procijenjene vrijednosti imovine ni točan iznos dugova. Koriste se deset godina stari podaci.

Potvrđuje nam to i stečajni upravitelj.                                                      

- Nepodmirene obveze prema svim vjerovnicima dosežu 179 milijuna kuna bez pripadajućih kamata i u tijeku su postupci novih procjena, stoji u propćenju stečajnog upravitelja.

Vijest o prodaji Name otvorila je pitanje buduće namjene atraktivnih nekretnina.

- I jedna i druga Nama imaju nepresušan potencijal zbog lokacije. Možda je nama na Kvatriću predodređena za komercijalnu namjenu, urede ili potencijalno stambenu dok je Nama na Trgu zbog arhitekture, vizure i pozicije više predodređena trgovačkoj namjeni i to u visokoj klasi, istaknula je Vedrana Likan, direktorica, Colliers Hrvatska.

Sačuvati dosadašnju namjenu 

I arhitekti smatraju da vrijedan prostor u središtu Zagreba treba sačuvati dosadašnju namjenu.

- Jako puno gradova je uspjelo zadržati takve sadržaje u centru koje su i kulturne ikone, to su mjesta susreta često se na vrhu tih robnih kuća su restorani, vidikovci. Bitno je da se taj objekt digne na nivo robnih kuća u Parizu, Londonu, Beču, Kopenhagenu, Zürichu, rekao je Marko Dabrović, arhitekt, Studio 3LHD.

Dug je još put do pronalaženja pravog ulagača i kamo sreće da povijesnom prostoru udahne sadržaj kakav priliči trgovačkom i turističkom srcu metropole.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik